Київський винахідник створив укриття, яке встановлюється в квартирі: як виглядає "Капсула життя" та від чого захищає, - ФОТО

Російські ракети та дрони продовжують тероризувати Україну та мирне населення. Такі випадки спонукають українських винахідників до розробок, які допоможуть врятувати людей від уламків і завалів. Нещодавно мешканець Києва Сергій Захарін, розробник і виробник деревопереробного обладнання, розпочав виготовлення модульної конструкції "Капсула життя", яка призначена врятувати від наслідків ракетних обстрілів. І одну таку капсулу родина в Київські області вже встановила собі.

Про це пише видання dev.ua.

Хочете дізнаватись ще більше новин Києва, Київщини та України? Тоді скоріше долучайтесь до нашого Telegram-каналу "Головні новини Києва - 44.ua", щоб бути в курсі всіх важливих подій та нічого не пропустити.

Ще у 2015 році в Сергія з’явилася ідея зробити якесь укриття, де можна буде сховатися від будь-яких зовнішніх чинників. Крім того, за його задумами, конструкція також може слугувати як схованка при землетрусі або як сейфова кімната, якщо потрібно буде на тривалий час поїхати з дому. Але на роздумах тоді все і закінчилося аж до липня 2023 року, коли Сергій згадав про свою "Капсулу".

Я думав про те, як у сьогоднішніх реаліях людина може вберегти себе під час ракетних обстрілів, не виходячи з власного дому, як цю конструкцію доставити, власне, у квартиру багатоповерхового будинку, - розповідає винахідник.

За досить короткий термін Сергій зібрав таку конструкцію та почав випробовувати її. Цю капсулу можна розмістити у квартирах багатоповерхівок, приватних будинках та приміщеннях, де немає можливості встановити монолітну конструкцію. Вона створена зі сталевих листів, а вже всередині замовник може самостійно облаштувати її. Укриття збирається зі сталевих елементів, які зʼєднуються між собою болтами. Монтується укриття в приміщенні поруч зі стінами та кріпиться до несучої. Сергій також рекомендує обшити в середині мінеральною ватою та негорючим гіпсокартоном, який у випадку падіння капсули (наприклад при руйнуванні багатоповерхівки), помʼякшить удари для людей. За розрахунками Сергія, капсула має вогнетривкість до 30 хвилин. Він радить розміщувати в середині вогнегасник, респіратори та кисневі балончики.

"Капсула життя"

"Капсула життя" розрахована витримати 99% уламків та дрібних осколків (до 5 мм) у результаті падіння або розриву будь-яких боєприпасів. Вона не розрахована на пряме влучання.

"Капсулу життя" Сергій тестував двічі. Перший раз на конструкцію було скинуто бетонну плиту вагою у 1100 кг із висоти 9,3 м. У момент падіння Сергій знаходився всередині капсули.

Що я відчував там, усередині? Та нічого, грюкнуло і все. Піднявся пил стовпом. Не було ніякого страху, бо я був впевнений у міцності своєї розробки, - говорить чоловік.

Собівартість «Капсули життя», як зазначає Сергій, 53 000 грн. Майже всі витрати — це вартість матеріалу. Капсулу чоловік продає за 70 000 грн. З отриманих коштів він платить податок у 5%.

Я працюю над тим, щоби зменшити собівартість конструкції й наразі збираю кошти, щоб придбати необхідне обладнання та збільшити потужність виробництва. Та в мережі однаково говорять, що я мародер і наживаюся на чужому горі. Ніхто не думає про те, що я, навпаки, намагаюсь знайти відносно бюджетне рішення для збереження життів населення нашої країни, — говорить Сергій.

Також ми розповідали раніше про те, що 82-річний пенсіонер Петро Вірко з села Горенка, що в Бучанському районі Київської області, у власному будинку ще до початку повномасштабної війни спорудив бомбосховище.

Новини компаній
15:00, Вчора