У літню пору року, коли в теплі шкідливі бактерії розмножуються досить швидко, дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов'язані із уживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань.
Директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург нагадала, що робити, аби уникнути харчової токсикоінфекції влітку.
Вона розповіла, що харчові токсикоінфекції – це гострі хвороби, які виникають внаслідок уживання в їжу продуктів, що містять умовно-патогенні мікроби або їхні токсини. Найчастіше їх зумовлюють ентеротоксичні штами кишкової палички, стафілокока, стрептокока тощо.
Шлях передачі переважно харчовий, адже мікроорганізми зазвичай розмножуються у харчових продуктах, із якими і потрапляють у шлунково-кишковий тракт, викликаючи гостру інтоксикацію організму.
Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, через брудні руки, предмети побуту, під час купання у забруднених водоймах. Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження – м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах та немитих фруктах і овочах. Небезпечними також є кулінарні вироби (зокрема торти, тістечка з кремом), що зберігалися з недотриманням необхідних норм та умов.
Оскільки інкубаційний період короткий – від кількох годин до однієї доби – захворювання починається раптово. З’являється нудота і блювота, виникають часті рідкі водянисті випорожнення, болі у животі. При вираженій інтоксикації – головний біль, запаморочення, температура 38-39°С, слабкість, зневоднення.
Саме зневоднення організму є небезпечнішим проявом харчових токсикоінфекцій, тож основною метою в лікуванні є адекватна регідратація.
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, необхідно дотримуватися досить простих, але ефективних правил, що чітко сформульовані Центром громадського здоров’я МОЗ України як 5 кроків до безпечнішої їжі.
Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
Ретельно готуйте їжу:
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°С;
- сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовану їжу.
- Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подавання до столу;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Фахівці нагадали, що віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараження їжі.
Раніше ми розповідали, що в Києві тривають масові рейди фаст-фудами Києва. Так, за 13 липня співробітники Держпродспоживслужби перевірили 61 заклад швидкого харчування.
Слідкуйте за оперативними новинами на нашому Telegram-каналі. Тільки перевірена інформація