Село, яке врятувало Київ: видання The New York Times показало наслідки затоплення села Демидів, - ФОТО, ВІДЕО

У Демидові на Київщині мешканці продовжують боротися із наслідками сильної повені, яка за звичайних обставин стала б ще одним нещастям для людей, які постраждали. Цього разу все було зовсім навпаки.

Затоплений Демидів на Київщині

Про це пише The New York Times.

Долучайтесь до нашого Telegram-каналу: там ми публікуємо ще більше актуальних та важливих новин.

Фактично це була тактична перемога у війні проти російські окупантів. Мешканці Демидова пішли на те, щоб навмисно затопити село разом з величезними полями навколо нього, створивши болото, яке зірвало російський танковий та піхотний наступ на Київ і дало армії такий важливий та дорогоцінний час для підготовки оборони.

Затоплений Демидів на Київщині

За це демидівчани заплатили тим, що тепер паводкові води поглинули багато їхніх домівок. Вони здирають з підлоги мокрий лінолеум, а з підвалів дістають картоплю та банки з соліннями. Вони розвішують залиті водою килими, щоб ті сушилися на сонці.

Затоплений Демидів на Київщині

Але за словами мешканці села, вони розуміли, що це необхідність.

Всі розуміють і ніхто про це ні на мить не шкодує. Ми врятували Київ, – сказала мешканка Антоніна Костученко.

Повінь, яка заблокувала частину Київської області на півночі, відіграла вирішальну роль у боях, які велись у березні, тому що українські воїни відбили спроби російських загарбників оточити та взяти Київ і зрештою вони змусили рашистів відступити. Води створювали ефективний бар'єр для танків і спрямовували штурмовий загін у засідки та тісні міські умови в низці околиць - Гостомеля, Бучі та Ірпеня.

Затоплений Демидів на Київщині

Фактично, зруйнована дамба в Демидові врятувала Київ від навали російських окупантів.

Нагадаємо, що ми писали про те, що спочатку була інформація про те, що саме російські окупанти підірвали дамбу на річці Ірпінь у Демидові. Про те згодом, надійшла інформація, що це були українські військові за згодою мешканців.

Також ми повідомляли, що рашисти окупували Чорнобильську АЕС та зони відчуження та перебувли там більше місяця. А знаходились вони у найнебезпечнішому місці, з точки зору радіаційного зараження, і отримали річну дозу радіації. Вони зайшли сюди 24 лютого, а покинули територію Чорнобильської АЕС 31 березня. Позиції армії рф в зоні відчуження й радіакційні окопи показав начальник поліції Київської області Андрій Нєбітов.