Як за кілька годин до війни українська співачка ЗЕМНА презентувала пісню і кліп "ДІМ", - ВІДЕО

Напередодні війни, 23 лютого, світ побачила нова пісня і кліп - "ДІМ" - талановитої української виконавиці з Києва, яка обрала собі сценічне, артистичне ім'я ЗЕМНА. Співачка наголошує, що її творчість має соціальну направленість. Так і "ДІМ", де дім - не стіни, вулиці або будівлі, а символ спокою, захищеності та безпеки. Хто знав, що всього через півдоби після виходу кліпу, ця пісня набуде надактуальності вже не для тисяч, а для мільйонів українців.

Наш кореспондент поспілкувався з автором та виконавицею, справжнє ім'я якої Олеся.

За словами дівчини, на появу пісні вплинули певні особисті обставини.

"У кожного з нас є періоди , про які часто ми не хочемо говорити, та що там, навіть думати. Я не вигадала нічого кращого, аніж відпустити на волю всі свої думки та  поселити їх у піснях. Нехай живуть…", - каже Олеся.

Вона пояснила, що пісня "ДІМ" мала стати першою історією з п’яти у ЕP FARBA. Її ідея - пошук себе, свого місця, свого покликання у світі, де твій дім - не стіни , вулиці або будівлі, а символічне місце спокою, захищеності та безпеки, де є відчуття того, що все на своєму місці, у твоєму "домі" є всі, хто для тебе важливий, і ти тут потрібний, почутий, коханий. І так буде завжди …

"Знайди свій дім , де ти зможеш бути собою справжнім. Цінуй та бережи той дім , який у тебе Є!",

- з таким закликом через пісню її авторка звернулась до світу 23 лютого 2022.

А вже 24-го лютого 2022 для багатьох українців стало страшним днем - днем втрати особистого дому - як символа особистих затишку і безпеки. Потяглися колони автівок на виїзд з великих українських міст, атакованих ворогом. Юрби наляканих загрозою людей потяглися на вокзали і автостанції. 

"Так, звісно, всі ми чули, бачили, читали про реалії співгромадян з Дондасу й Луганщини. Хтось навіть допомагав вимушеним переселенцям в інших містах, чув їхні історії, намагався розрадити у скруті. Та різниця між почути і відчути - колосальна. Відчувши небезпеку, ми втратили дім - як стіни і затишок. Страх змусив багатьох відразу ж тікати у пошуках безпечного місця під небом, навіть з міст, де небезпека ще не підкралася надто близько.

Все це відбувалось у стані дезорієнтації", - каже ЗЕМНА.

"Мамо! мій навігатор збився", -

ці слова з пісні "ДІМ" стали відображенням стану нашого суспільства у перші дні агресії. 

Атаковані російськими агресорами люди подалися деінде у пошуках нового дому для себе.

"Де мій дім, де чекають обійми?", "Де мій дім, де ні в чому не винна?",

- сьогодні ці запитання мільйонів нас.

"Мамо, де б я не пішла (не пішов), за спиною - твоя тінь",

- згадка про те, як ще учора жилося вдома, в Україні, в певному місті, селі.

Символічно, що кліп було знато у місті Прип'ять, яке кілька десятиліть вже стоїть пусткою - нагадуванням про наслідки безтурботності і безвідповідальності людей перед самими собою. Місто - сигнал, на який багато хто з нас не зважав: "Небезпека поруч! Будьте пильними і відповідальними!".

Що ж, збагнувши, оговтавшись, зосередившись багато з нас зараз вже здобули інше відчуття, відсутність якого не дозволяла нам раніше бути достатньо ефективними у державотворенні  - відчуття спільного Дому, своєї Любої Країни, нашої Духовної Фортеці, яка сьогодні потребує нашого захисту, аби колись, у майбуньому, стати безпечним і затишним Домом не лише для нас, але й для майбутніх поколінь українців. 

"Все буде Україна!", - переконана співачка. Її наступна пісня буде саме про це!