• Головна
  • Піду, коли депутати підуть! Хто проміняв Київраду на фронт і в чому тут проблема
11:50, 26 квітня

Піду, коли депутати підуть! Хто проміняв Київраду на фронт і в чому тут проблема

Піду, коли депутати підуть! Хто проміняв Київраду на фронт і в чому тут проблема

"Не піду на фронт, поки там немає депутатів". Цю фразу можна почути, коли йдеться про чиюсь чергу мобілізуватись. До речі, до цієї бесіди депутати Київради підійдуть?

Журналісти 44.ua пояснюють, хто з київських депутатів уже воює - і в чому найбільша проблема таких питань.

Хто пішов?

Давайте пробіжимось списком воюючих депутатів Київради, щоб одразу зняти всі питання.

Олександр Погребиський, "Європейська солідарність". Коли повномасштабне вторгнення росіян поставило перед українським Києвом простий вибір - битись чи зникнути як самостійне явище - з перших днів воювати пішли і депутати також. Одним із них був і Олександр Погребиський.

Олександр Погребиський, фото: Facebook

Олександр Погребиський, фото: Facebook

Тоді його підрозділ запамʼятався не лише бойовими діями, а й медійним вибухом: бійці затримали нардепа від ОПЗЖ Нестора Шуфрича. Згодом Погребиський отримав поранення, але у цей час приїздив на засідання Київради та брав участь у її роботі.

Вадим Васильчук, "Голос". Колись він невдало балотувався, та коли пройшов на виборах - попрацювати весь час у сесійній залі не вдалось. Зараз Вадим поєднує службу з політичною діяльністю в Київраді. Хоча ви розумієте, що тут буде в пріоритеті.

Можливо, депутатів від цієї фракції у підбірці могло бути більше. Але так склалось, що партія вирішила поводитись вкрай обережно та не розкриває список: хто, де та відколи воює. Як пояснила голова "Голосу" Кіра Рудик, це повʼязано з різними ступенями ризику депутатів, залежно від характеру їх бойових завдань.

Олесь Маляревич, "Удар". Колись наш сайт писав про Маляревича у контексті його роботи в Київраді. Та зараз Олесь воює. Торік він був молодшим сержантом у складі роти ударних БПЛА. Зичимо депутату вдалої служби.

Олесь Маляревич, фото: Facebook

Олесь Маляревич, фото: Facebook

Також до лав ЗСУ пішов його колега та сусід по фракції, Андрій Странніков. На жаль, цей депутат вирішив не розкривати деталі проходження служби надто глибоко. Хоча, враховуючи нинішні тяжкі часи - хіба це так погано? Головне, що він уже там.

Проблеми сумісництва

Як ми вже згадували в тексті, депутат Погребиський показав приклад вдалого поєднання захисту України та роботи на виборній посаді. Він прибув до Києва, реалізував своє право голосу в сесійній залі. Тобто виконав те, що йому делегували виборці.

Але такий підхід, на жаль, масовим бути не може. Бо вірити на слово в політиці не заведено, а хто з чим насправді поєднує роботу в Київраді - питання доволі детективне.

По-перше, ми навіть не знаємо точно, скільки депутатів реально служать батьківщині, а скільки - використали це для особистого просування. Тобто хто суміщає роботу в Київраді зі справжньою службою. Окремої уваги тут варті ДФТГ, оскільки їх учасників за законом не можна мобілізувати до ЗСУ.

Думаємо, ви вже зрозуміли, де тут простір для маніпуляцій. Якщо люди пішли до ДФТГ, аби не йти до армії, навіщо їх зараховувати саме до числа військових? БРки "територіалок" смішні на фоні тих завдань, що справжні бойові підрозділи виконують щодня.

По-друге, навіть якщо мобілізований депутат старається за першої змоги вирватись на засідання, всю роботу в залі він точно не зможе потягнути. Тобто голоси його виборців не будуть реалізовані при обговоренні більшої частини питань. Як працювати у Київраді хоча б дистанційно, коли твої позиції бомбить ворожа артилерія?

Київрада, фото: Facebook

Київрада, фото: Facebook

Так виходить дуже нехороша ситуація. Люди, які ризикують життям та подають приклад іншим громадянам, автоматично втрачають частину впливу. Ті, хто свідомо не йдуть до війська, можуть працювати без конкуренції. Це не так справедливо, як мало бути.

По-третє, після війни всі ці депутати позуватимуть у камуфляжі та розповідатимуть про звитягу. Але хтось заслужив це право, а хтось охороняв винний магазин на Софійській Борщагівці. І як їх рахувати одном списком? Це дуже важко, бо нам важливо бути обʼєктивними.

Не всі діляться секретами

Нехай вам не здається, що список надто малий. Річ у тім, що не всі фракції діляться подробицями: хто, де та в складі якої бригади служить. Тут можлива як скромність, так і хитрість.

Наприклад, при двох воюючих депутатах від "Удару" та ж фракція має великий відсоток учасників ДФТГ (добровольче формування територіальних громад). Тобто вони можуть як воювати, так і охороняти кордон Закарпаття від угорців.

Піду, коли депутати підуть! Хто проміняв Київраду на фронт і в чому тут проблема, фото-4, Фото: Генштаб

Фото: Генштаб

Окремо на список впливає те, що депутати на війні сприймаються як якась окрема тема. Але в цій підбірці ми шукали саме представників Київради. Тобто не могли врахувати представників обласної ради, а також міських рад навколишніх міст (наприклад, у Коцюбинському замість бойових дій окремі діячі собі виписували медалі за оборону тилового селища).

Ця тема популярна, але повʼязана з кліповим мисленням людей, що загалом є світовою проблемою. Коли певний політик іде воювати, в нього залишається менше часу на особистий піар та комунікації з виборцями. Відповідно, його часто забувають. І тоді питання "Чому депутати не воюють" повторюється на адресу інших депутатів, які сидять у глибокому тилу та привертають увагу не дуже хорошими вчинками.

Піду, коли депутати підуть! Хто проміняв Київраду на фронт і в чому тут проблема, фото-5, Фото: Генштаб

Фото: Генштаб

Тож депутатів на фронті більше, ніж може здатись без детального вивчення. І ми раді, що трошки спростили для вас цю тему.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Києві біля ТЦК знову черги.

Актуальні, важливі та перевірені новини читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва – 44.ua". Також не забувайте долучатись.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #війна #армія #ЗСУ #мобілізація #Київрада
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...